Mielelläni kuljen vierelläsi
tuoden toivoa ja valoa polullesi
Kognitiivinen lyhytterapia Espoo, kauniainen, kerava ja etäterapia
Lyhytterapia
Kognitiivinen lyhytterapia on tehokas ja tavoitteellinen terapiamuoto, joka keskittyy ajatusten, tunteiden ja käyttäytymisen välisiin yhteyksiin. Tavoitteena on auttaa sinua tunnistamaan ja muuttamaan haitallisia ajatus- ja toimintamalleja, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta tai stressiä.
Kaipaatko elämääsi:
Lisääntynyttä motivaatiota tai kiireen hallintaa
Toimivampia ihmissuhteita
Parempia yöunia
Enemmän mielihyvän kokemuksia
Miksi valita kognitiivinen lyhytterapia?
Kognitiivinen lyhytterapia Espoo, Kauniainen, Kerava myös etäterapia
Kognitiivisella terapialla on vahva teoreettinen ja tieteellinen pohja. Se on saanut vaikutteita käyttäytymisterapiasta ja psykodynaamisesta terapiamallista. Tämä terapiasuuntaus perustuu tavoitteellisuuteen, tutkivaan yhteistyösuhteeseen ja aktiiviseen sekä tasavertaiseen vuorovaikutussuhteeseen. Tavoitetta palvelevien taitojen kehittäminen ja niiden siirtyminen asiakkaan arjen toimintaan on tärkeä osa kognitiivista terapiaa. Taitoja on tapana harjoitella tapaamisten välillä kotitehtävinä, joiden on havaittu parantavan terapian tehoa.
Kognitiivisessa terapiassa ajatellaan, että ihmisen ajattelu, tunteet ja käyttäytyminen ovat yhteydessä toisiinsa. Monilla meistä on taipumusta esimerkiksi murehtimiseen (ajattelutottumus), joka saattaa johtaa ahdistumisen lisääntymiseen. Ahdistavilta tuntuvia asioita alkaa helposti vältellä (käyttäytymistottumus). Erilaisten tilanteiden ja asioiden vältteleminen puolestaan esimerkiksi kapeuttaa elinpiiriä, vaikeuttaa arkea ja lisää ahdistusta entisestään. Tähän haitalliseen ajattelun, tunteiden ja toiminnan kehään pyritään puuttumaan kognitiivisessa terapiassa.
Mihin kognitiivinen lyhytterapia auttaa?
Terapiassa tutkitaan ja muokataan asiakkaan uskomuksia, ajatuksia ja käyttäytymistä ja uusia keinoja kokeilemalla voidaan lisätä joustavuutta ja helpottaa psyykkisiä oireita. Kognitiivista terapiaa käytetään laajasti erilaisten ongelmien helpottamiseksi. Se soveltuu esimerkiksi lievän tai keskivaikean ahdistuneisuuden, masennuksen, paniikkihäiriön tai sosiaalisten tilanteiden pelon hoitoon. Siitä voi saada apua myös univaikeuksiin, riippuvuuksiin ja arjen hallintaan liittyviin haasteisiin. Kognitiiviseen lyhytterapiaan voi hakeutua ilman lääkärin lähetettä, apua on usein tarjolla nopeasti ja matalalla kynnyksellä.

”Eivät asiat tee meitä onnettomiksi, vaan se mitä asioista ajattelemme.”
-Epiktetos, filosofi
Myös pieneltä murheelta tuntuvan huolen kanssa kannattaa hakeutua vastaanotolle ennen kuin ongelma syvenee tai pitkittyy. Lyhytterapia on nimensä mukaisesti kestoltaan lyhyt, yleensä terapiajakso sisältää 5–16 käyntikertaa. Toisinaan jo muutama käyntikerta tarjoaa uusia työkaluja arjen hallintaan tai ohjaa elämän polulla toivottuun suuntaan. Terapian alussa määrittelemme ongelman, asetamme tapaamisille tavoitteen ja työskentelemme suunnitelmallisesti ja strukturoidusti kohti asiakkaan toivomaa lopputulosta. Terapeutti kulkee terapiajakson ajan asiakkaan vierellä, ohjaa ja opastaa, auttaa oivaltamaan. Parhaassa tapauksessa asiakas sitoutuu terapeuttiseen työskentelyyn, saa uusia näkökulmia ajatteluunsa, oppii tunteiden säätelyä ja saavuttaa tavoitteensa myös toiminnan ja tekojen tasolla.
Terapian tavoite mietitään aina yhdessä asiakkaan ja terapeutin kesken.
Toivoisitko itsellesi esimerkiksi:
- toimivampia ihmissuhteita
- enemmän mielihyvän kokemuksia, iloa, tyyneyttä ja lämpöä
- arvojesi kirkastamista, oikean suunnan löytymistä ja lisääntynyttä motivaatiota
- ahdistuksen helpottumista, kiireen hallintaa, uutta virtaa ja jaksamista
- parempia yöunia, arjen tasapainoa ja aktiivisempaa elämäntyyliä
Usein kysytyt kysymykset:
Mitä kognitiivinen lyhytterapia tarkoittaa?
Kognitiivinen lyhytterapia on terapiamuoto, joka keskittyy ajatusten, tunteiden ja käyttäytymisen välisiin yhteyksiin. Sen tavoitteena on tunnistaa ja muuttaa haitallisia ajattelu- ja toimintamalleja, jotka aiheuttavat mielenterveyden haasteita.
Kuinka lyhytterapia eroaa psykoterapiasta?
Lyhytterapiassa hoidetaan esimerkiksi vaikeaan elämäntilanteeseen, tunteiden säätelyyn tai arjen hallintaan liittyviä sekä lieviä mielenterveyden haasteita. Lyhytterapiaan pääsee usein nopeasti ilman lääkärin lähetettä. Käyntejä ei merkitä mihinkään potilastietojärjestelmään. Hoitoprosessi on kestoltaan enintään 20 käyntikertaa.
Psykoterapiassa voidaan hoitaa edellä mainittujen haasteiden lisäksi myös vakavampaa psyykkistä oireilua ja diagnosoitua mielenterveyden häiriötä. Psykoterapiaan pääsyä voi joutua odottamaan useita kuukausia ja hoitoon tarvitaan lääkärin lähete. Psykoterapeutille voi toki hakeutua myös omakustanteisesti nopeammalla aikataululla. Käynnit kirjataan potilastietojärjestelmään. Hoitoprosessi on usein pitkä, jopa vuosia.
Kuka tarvitsee kognitiivista lyhytterapiaa?
Tuntuuko sinusta, että pelot, ahdistavat ajatukset, esiintymisjännitys tai univaikeudet hankaloittavat elämääsi? Ihmetteletkö välillä, miksi tietynlaiset toistuvat tilanteet saavat sinut suurten tunteiden valtaan tai käyttäytymään ennalta arvaamattomasti? Kognitiivisesta lyhytterapiasta voi olla sinulle apua, jos huomaat, että mielialasi on muuttunut negatiiviseksi, arki tuntuu raskaammalta kuin yleensä tai ihmissuhteet ovat jatkuvasti solmussa, eikä sinulla ole keinoja tilanteen ratkaisemiseen. Kognitiivisessa lyhytterapiassa käytettävät menetelmät voivat tuoda ajatuksiisi selkeyttä, kirkastaa arvojasi ja palauttaa luottamuksen omiin vahvuuksiisi. Kaikki me tarvitsemme työkaluja kehittyäksemme ihmisinä ja saavuttaaksemme tasapainoisen, hyvinvoivan mielen.
Kuinka kauan kognitiivinen lyhytterapia kestää?
Yksi tapaaminen kestää 45 minuuttia. Terapiasta muodostuu toimiva kokonaisuus, kun tapaamiset ovat 1–2 viikon välein. Terapian kokonaiskesto riippuu asiakkaan ongelman laajuudesta ja tarpeista. Kannattaa varautua siihen, että minimissään tapaamisia on neljä kertaa ja enintään 20 kertaa.
Miten kognitiivinen lyhytterapia auttaa?
Terapiassa käydään läpi asiakkaan ajatuksia, uskomuksia, tunnekokemuksia ja käyttäytymistä sekä niiden vaikutusta toisiinsa. Tavoitteena on auttaa asiakasta tunnistamaan ja muuttamaan haitallisia ajatus- ja toimintamalleja, jotka voivat aiheuttaa ahdistusta tai stressiä. Myös esimerkiksi lapsuudessa syntyneiden tunnelukkojen tarkastelu ja avaaminen lisää usein omien todellisten tarpeiden ymmärrystä. Parhaimmillaan asiakkaan ymmärrys omasta itsestä syvenee, hän oppii säätelemään omia tunnereaktioitaan paremmin ja asiakkaan kyky pitää huolta itsestään vahvistuu pysyvästi.